Suomen kanta gm-maissin
hyväksynnässä vastuuton
- oikeuden paljastamat rottakokeiden tulokset hälyttäviä
Tiedote
23.6.2005
Euroopan Unionin jäsenmaiden ympäristöministerit kokoontuvat huomenna perjantaina kokoukseen, missä he päättävät muun muassa geenimuunnellun (gm) maissin Mon863 hyväksymisestä.

Bt-hyönteismyrkkyä tuottava Mon863 on Monsanto-yhtiön tuote. Lajikkeen hakemuksen koetulokset olivat salaisia, kunnes Saksan Greenpeace sai oikeuden avulla ne julkisiksi. Monsanton itse tekemissä kokeissa ilmeni, että Mon863:a syöneiden rottien munuaisiin tuli selittämättömiä muutoksia. Ranskan gm-hyväksyntää hoitavassa komissiossa (CGB) jäsenenä toimiva professori Gilles-Eric Séralini pitää mahdottomana hyväksyä Mon863:a markkinoille tässä vaiheessa. "Jos kokeissa tulee näin hälyttävä tulos, tulisi kaikki kokeet toistaa. Gm-maissia ei tulisi hyväksyä EU:n markkinoille", Seralini painottaa.

Samaa mieltä on Saksan hallitukselle Mon863:sta selvityksen tehnyt professori Arpad Pusztai. "Ei voida olettaa, että rottien sisäelimiin tulleet muutokset johtuvat sattumasta. Dokumentit osoittavat myös, että koe oli puutteellisesti suunniteltu ja tietojen analysointi riittämätöntä."

Neuvoston kokouksessa ministerien ei uskota saavan määräenemmistöä komission ehdotusta vastaan, jolloin komissio voisi hyväksyä tämän lajikkeen. Geenitekniikan lautakunnan pääsihteerin Irma Salovuoren mukaan Suomi tulee ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin edustaessa äänestämään komission ehdotuksen puolesta.

Kyseisen maissilajikkeen viljely Suomessa ei ole onneksi mahdollista, mutta hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö vastuuministeriönä asettaa suomalaiskuluttajille kohtuuttoman riskin puoltaessaan komission ehdotusta, sillä tuotetta voitaisiin tuoda maahan elintarvikkeena.

Kansalaisten Bioturvayhdistys pitää hallituksen kantaa vastuuttomana. "Emme näe mitään syytä hyväksyä Mon863:a, koska tekemällä niin otetaan suuri terveysriski eikä lajikkeesta ole odotettavissa viljelijälle tai kuluttajalle mitään hyötyä", kertoo varapuheenjohtaja Hannes Tuohiniitty.

Yhdistys vaatii hallitusta julkistamaan syyt, miksi se kannattaa komission ehdotusta eikä vaadi lisätutkimuksia.

Lisätietoja: Hannes Tuohiniitty 044-3452111 ja bioturva@bioturva.org

Professori Seralinin lausunto Mon863:sta:
http://www.greenpeace.de/fileadmin/gpd/user_upload/themen/
gentechnik/bewertung_monsanto_studie_mon863_seralini.pdf