Valion väitetään myyneen 
gm-lastenruokaa Venäjällä
Viittä ulkomaista valmistajaa vastaan jätetty 
kanne Moskovan syyttäjänvirastoon
Tiedote
14.6.2004
Valion ja neljän muun ulkomaisen elintarvikevalmistajan johtoa vastaan on jätetty pari viikkoa sitten kanne Moskovan syyttäjänvirastoon. Yritysten väitetään myyneen muuntogeenisiä (gm) ainesosia sisältäviä lastenruokia Venäjällä ilman geenimuuntelusta kertovia merkintöjä. Tapauksesta kertovat verkkosivuillaan mm. uutistoimistot Ria-Novosti ja Itar-Tass sekä Gazeta-lehti.

Syytösten takana oleva venäläinen järjestö Geneettisen turvallisuuden kansallinen yhdistys on ilmoittanut löytäneensä toukokuussa teettämissään laboratoriotutkimuksissa gm-ainesosia Nestlén, Semperin, Kolinskan, Gerberin ja Valion valmistamista lastenruoista.

Puheenjohtaja Aleksander Baranov kertoi 3. kesäkuuta järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että yhdistyksen toimeksiannosta Venäjällä eniten myytävien kotimaisten ja ulkomaisten lastenruokien gm-pitoisuuksia selvittäneet tutkijat löysivät muuntogeenistä soijaa 70 prosentista tutkituista näytteistä. Positiivisissa näytteissä gm-soijan osuus koko soijapitoisuudesta oli 50–100 prosenttia.

Yhdistyksen mukaan merkintöjen puuttuminen on ristiriidassa Venäjällä 1. kesäkuuta voimaan tulleiden gm-pitoisuuden merkitsemistä koskevien sääntöjen kanssa, joiden mukaan uusi merkitsemiseen velvoittava kynnysarvo on 0,9 prosenttia aiemman 5 prosentin sijaan.

Baranov ilmoitti yhdistyksen vaativan moratorion julistamista gm-ainesten käytölle Venäjällä myytävissä lastenruoissa. Yhdistyksen mukaan olisi myös parempi suosia kotimaisia lastenruokia, joissa gm-ainesten käyttöä ei sallita.

Itar-Tassin sivuilla kerrotaan, että testeissä muuntogeenisiä aineksia olisi löytynyt Valion Tutteli-merkkisestä äidinmaidonkorvikejauheesta. Valion valmistamista tuotteita muuntogeenisiä aineksia ei voi löytyä teoriassa äidinmaidonkorvikkeista, sillä niissä ei käytetä soija-, maissi-, tai perunapohjaisia raaka-aineita. Valion tuotteista voi teoriassa löytyä gm-ainesta soijapohjaisesta äidinmaidonkorvikkeesta, SoijaTuttelista tai maissia sisältävästä Muksu maissivellistä.

Valion vientijohtaja Veijo Meriläinen kertoo maanantaiaamuna 14.6., että yrityksessä ollaan äimän käkenä siitä mistä näissä uutisissa voi olla kyse. "Olemme olleet erittäin kriittisiä gm-raaka-aineita kohtaan, jopa luopuneet joistain raaka-aineista kokonaan, kun gm-puhtautta ei ole voitu varmistaa." Valiokin on pelkkien lehtitietojen varassa, sillä Meriläisen tietojen mukaan yritykseen ei ole otettu virallista yhteydenottoa Venäjällä.

Meriläinen arvioi, että kyseessä on ulkomaisiin tuotteisiin kohdistettu paikkansapitämätön ja epäasiallinen uutisointi. "Olemme kohdanneet vuosien varrella päätuotteidemme osalta samantyylistä täysin päätöntä uutisointia. Venäjällä kulttuuri on toisenlaista tällaisissa asioissa."

Kaikki Valion Venäjän markkinoilla myynnissä olevat tuotteet valmistetaan Suomessa. Valio vaatii toimittajiltaan sertifikaatin, että raaka-aineet eivät sisällä muuntogeenisiä ainesosia.

Lähteitä:
Ria-Novosti: http://www.rian.ru/rian/intro.cfm?nws_id=604532
Itar-Tass: http://arms.itar-tass.com/level2.html?NewsID=901483&PageNum=0
Gazeta: http://www.gzt.ru/rub.gzt?id=64050000000018665

Lisätietoja:
Hannes Tuohiniitty 044-3452111