Ympäristöjärjestöt vaativat 
maailmanlaajuista kieltoa gm-puille
Tiedote ja kutsu
Helsinki/Geneve
10.5.2004
Ekometsätalouden liitto ry
Kansalaisten Bioturvayhdistys ry
Maan ystävät ry

Yli 150 ympäristöjärjestöä ja yli 1500 yksityishenkilöä ympäri maailmaa on allekirjoittanut YK:n metsäfoorumille (UNFF) luovutettavan vetoomuksen, jossa vaaditaan maailmanlaajuista kieltoa puiden geenimuuntelulle.
Lisätietoja: http://elonmerkki.net/forestforum

Vetoomuksellaan kansalaisjärjestöt ja yksittäiset kansalaiset esittävät vastalauseensa YK:n ilmastoneuvotteluissa Milanossa viime joulukuussa tehdylle päätökselle, joka sallii muuntogeenisten puiden käyttämisen ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Vetoomuksessa huomautetaan, että päätös on ristiriidassa Riossa solmitun biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen kanssa.

- Muuntogeenisiin puihin liittyvät bioturvallisuusriskit ylittävät niin maiden kuin sukupolvienkin väliset rajat, eikä niitä siksi pitäisi nykyisellä tiedon tasolla ottaa, sanoo juristi ja aktivisti Mikko Vartiainen Kansalaisten Bioturvayhdistyksestä. - Tällaisten riskien suhteen tulisi noudattaa tiukkaa varovaisuusperiaatetta.

Vetoomuksessa kiinnitetään huomiota riskeihin, joita geneettinen saastuminen voi aiheuttaa luonnonvaraisille puille ja metsäekosysteemeille. Yhtenä mahdollisena uhkana on myös muuntogeenien siirtyminen gm-puista mikrobeihin.

- Gm-organismeihin liittyy kuitenkin myös paljon muita merkittäviä riskitekijöitä, joita ei vielä tunneta, muistuttaa kampanjan koordinaattori Hannu Hyvönen Ekometsätalouden liitosta.

Uusia siitepölyallergioita gm-puista?

Norjalaisen tri Terje Traavikin tutkimuksissa saatujen huolestuttavien tutkimustulosten mukaan on olemassa myös sellainen riski, että gm-kasvien siitepöly saattaa aiheuttaa häiriöitä ihmisten ja eläinten immunologisessa järjestelmässä.
Lisätietoja: http://elonmerkki.net/dyn/forum/topic/?catid=71

- Gm-puiden käyttöönotto voisi laukaista koko joukon uusia siitepölyallergioita. Tällaista mahdollisuutta ei tulisi jättää huomiotta, kun tehdään päätöksiä, joiden seuraukset voivat olla peruuttamattomia, tähdentää Hyvönen.

Genomin tuntemus on yhä puutteellista. Scientific American (Nov 2003) kirjoittaa: ”Juuri kun tutkijat luulivat selvittäneensä DNA:n lähes kokonaan, kromosomeista löytyikin kaksi valtavaa, pääosin piilossa olevaa kerrosta, joiden sisältämä informaatio vaikuttaa periytymiseen, kehitykseen ja sairauksiin.”

- Näyttää yhä selvemmältä, että geeniteknikot toimivat geneettisessä ympäristössä kuin norsut posliinikaupassa. Jos nykytiede ei enää pysty määrittelemään käsitettä ”geeni”, kuka voi taata geenitekniikan turvallisuuden, kysyy Hannu Hyvönen.

Vetoomus gm-puiden kieltämiseksi luovutetaan YK:n metsäfoorumille sen neljännen istunnon yhteydessä järjestettävässä tilaisuudessa Genevessä tiistaina 11. toukokuuta klo 13.15-14.25. Paikka: sali XXII, Palais des Nations, Avenue de la Paix.

Samassa tilaisuudessa oman samantyyppisen vetoomuksensa luovuttaa yhdysvaltalainen kampanjaryhmä Global Justice Ecology Project.

Lisää tietoa gm-puista ja kestävistä metsästrategioista löytyy kampanjoiden verkkosivuilta:
http://elonmerkki.net/forestforum
www.globaljusticeecology.org

Yhteystiedot:
Global Ban on GM trees/ forestforum@elonmerkki.net
Hannu Hyvönen/ ekometsa@sci.fi
Mikko Vartiainen mikko.vartiainen@nic.fi
+358503863354
Anne Petermann/ globalecology@gmavt.net