Bioturvayhdistykseltä kirje Yleisradiolle
Tutkivaa ympäristöjournalismia tarvitaan
Tiedote
3.4.2002
Kansalaisten Bioturvayhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen lähetti tänään oheisen kirjeen Yleisradion johdolle ja toimituksille koskien Ylen ohjelmapolitiikkaa ja MOT-ohjelman journalismia.

Kimmokkeena kirjeelle oli 1.4.2002 esitetty MOT-ohjelma kasvigeenitekniikasta, joka yhdistyksen mielestä oli avoimen propagandistinen.

- Olisimme ymmärtäneet, jos kyseessä olisi ollut bioteollisuuden kustantama markkinointivideo, mutta ohjelmaa mainostettiin "tutkivana journalismina" joka "selvitti geenitekniikan riskit", kommentoi Hyvönen.

Bioturvayhdistys toivoo jatkossa Ylen kanaville myös sellaista tutkivaa ja kriittistä ympäristöjournalismia, joka uskaltaa penkoa teollisen eliitin ja asiantuntijavallan väitteitä ja tekemisiä.
- Emme voi pitää erityisen sankarillisena sitä, että pyyteetöntä kansalaistoimintaa ja -journalismia tekevät tahot toistuvasti motataan lyttyyn ja teollinen toiminta pyhitetään kritiikin ja arvostelun yläpuolelle. Muualla maailmassa tällaista ei nimitetä tutkivaksi journalismiksi.
- Milloin näemme kriittistä tutkivaa journalismia öljyteollisuuden kasvihuoneilmiötä koskevista väitteistä, metsätaloutemme vaietuista ongelmista, maatalouden ympäristö- ja terveysongelmista, biotekniikkabisneksen katteettomista optioista?

Lisätietoja:
bioturva@bioturva.org

Hannu Hyvönen, p. (017) 816 444


MOT-ohjelmalle lähetettyjä tausta-aineistoja

US Foodborne Illnesses Up Two to Ten Fold: http://www.i-sis.org/FoodborneIllnesses.php
Poison Pharm Crops Near You: http://www.i-sis.org.uk/DeadlyPharm.php
GM crops may become weedier: http://www.english-nature.org.uk/news/story.asp?ID=335
The Spurious Foundation of Genetic Engineering: http://www.commondreams.org/views02/0209-01.htm
The Threat of Genetically Modified Organisms: http://www.bioturva.org/kesk/brown.htm
Avoin kirjelmä Kuopion yliopistolle: http://www.bioturva.org/kesk/kesk001.htm
Siirtogeeniset puut ovat turha riski maa- ja metsätaloudelle: http://www.bioturva.org/metsa/hs03.htm
Kriittistä keskustelua geenitekniikasta ei ole ollut liikaa: http://www.bioturva.org/art/hhy04.htm


Iisalmessa 3.4.2002

Avoin kirje yleisradion johdolle ja toimittajille

Tutkivaa ympäristöjournalismia tarvitaan
- kommentteja MOT-ohjelman johdosta

Toimittaja Martti Backman kirjoitti taannoin tyylioppaan Yleisradion freelancereille. Oppaan johdannossa todetaan: "Avoimuus ohjelmatyössä vahvistaa tekijöiden asemaa ulkopuolelta tulevaa painostusta vastaan. Avoimesti ja rehdisti käyttäytyneet toimittajat voivat tarvittaessa panna kovan kovaa vastaan - heillä on takanaan YLE:n tuki".

Katsottuani useita Martti Backmanin töitä, joissa on systemaattisesti pyritty leimaamaan ympäristöasioista huolta kantavat kansalaisaktivistit, tutkijat ja virkamiehet huijareiksi, pelottelijoiksi, rahastajiksi, mystikoiksi ja kaikin puolin kelvottomiksi, esitän toiveen, että Yle:n tyyliohjeita sovellettaisiin myös Backmanin omiin ohjelmiin.

Aprillipäivän MOT-ohjelma oli ottanut teemakseen geenitekniikan ja kasvinjalostuksen ja myös minua pyydettiin Kansalaisten Bioturvayhdistyksen puolesta haastatteluun. Kieltäydyin aiempien ohjelmien tyylilajin perusteella, mutta lähetin kuitenkin runsaasti kirjallisia aineistoja toimittajalle. Siitäkin huolimatta Backman onnistui kyseenalaisin kytkennöin mottaamaan Bioturvayhdistystä.

Näin Backman: "todisteena geeniruoan haitallisista terveysvaikutuksista se (Bioturvayhdistys) esitti tämän tutkimuksen, jossa väitetään, että geeniruuan saatavilla olon aikana Yhdysvalloissa ovat ruokaperäiset sairaudet lisääntyneet 2-10 kertaisiksi verrattuna Ruotsiin, jossa geeniruokaa ei ole ollut markkinoilla."

Juontajaa täydensi kommentti Geenitekniikan lautakunnan puheenjohtaja Pirjo Mäkelältä, joka toteaa että tutkimus on "asioiden vääristelyä" ja "siitä kokelas saisi reput välittömästi."

Asian käsittelyn osalta molemmat syyllistyivät kuitenkin itse vääristelyyn. Kyseessä oleva asiakirja ei ollut tutkimus, vaan ISIS-instituutin raportti, jossa kiinnitettiin huomiota siihen, että USA:ssa bakteeriperäiset ruokataudit ovat lisääntyneet rajusti, kun taas vastaavantasoisen diagnostiikan maassa Ruotsissa tätä ei ole havaittu. Raportin keskeinen pointti oli vaatimus lisätutkimuksista. Pirjo Mäkelän reput kollegalleen tohtori Mae-Wan Ho:lle olivat siis aiheettomat.

Kovin "reiluna" ei voida pitää sitäkään Backmanin menettelyä, että hän oli liittänyt tähän yhteyteen kuvanauhaa "mystiikkaan taipuvaisen" Mae-Wan Ho:n haastattelusta, jossa hän kertoo omista henkisistä arvoistaan.

Miksi tällainen mollaus? Miksi tutkiva journalisti ei voinut pyytää Mae-Wan Ho:lta kommenttia itse keskustelunalaiseen asiaan? Yle:n tehtävänä ei kaiketi ole olla mikään Taleban, joka sanelee millaiset henkiset arvot ovat sallittuja. Vai olemmeko jo siirtyneet teknototalitarismiin, jossa "vääräuskoiset" kuuluukin yhteisen Ylemme kanavilla kivittää?

Mielestäni MOT-ohjelman journalistia keinoja ei voi hyvällä tahdollakaan pitää reiluina tai avoimina. Ohjelma geenitekniikasta herättää taas kerran kysymään Yle:n tasapuolisuuden perään. Ohjelma pursusi tosiasioina esitettyjä kannanottoja suuriin avoimina oleviin kiistakysymyksiin estottoman manipuloivalla ja propagandistisella tavalla.

Hannu Hyvönen
FK, vapaa toimittaja
tutkiva kansalaisaktivisti