Bioturvalähetystö vieraili eduskunnassa
Puiden geenimuuntelu valiokuntakäsittelyyn
Tiedote
7.6.2001
Kansalaisten Bioturvayhdistyksen ja Ekometsätalouden Liiton lähetystö vieraili eduskunnassa torstaina 7.6. Lähetystö vetosi paikallaolleisiin eduskuntaryhmien edustajiin, jotta kenttäkokeet siirtogeenisillä metsäpuilla keskeytettäisiin.

- Kenttäkokeiden riskien arviointi on perustunut puutteellisiin tietoihin, totesi Bioturvayhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen ja kertoi uusimmista tutkimustuloksista, jotka kertovat lukuisista odottamattomista sivuvaikutuksista, joihin siirtogeenisillä puilla on törmätty. Hyvönen kertoi, että Viikissä geenimuunneltuja koivuja kasvatetaan ulkotiloissa ja tutkijat ovat vakuuttaneet, ettei riskiä luonnon koivujen saastunnasta ole, koska puut on tarkoitus kaataa ennen niiden kukkimisikää.
- Kokeissa on kuitenkin havaittu, että gm-puut voivat kukkia huomattavasti luontaisia puita aiemmin.

Kuka tarvitsee gm-puita?

Keskeiseksi kysymykseksi ekologisten riskien lisäksi nousi koetoiminnan taloudellinen mielekkyys. Suomalais-ruotsalainen metsäyhtiö Stora-Enso on jo irtisanoutunut omassa toiminnassaan geenimuuntelusta ja lähetystö toivoikin, että Suomi nousisi tässä asiassa kansainväliseksi tiennäyttäjäksi.

- Suomen metsätaloudelle ei ole luvassa mitään näköpiirissä olevaa taloudellista etua geenimuunneltujen puiden kautta. Sen sijaan kenttäkokeiden keskeyttäminen olisi signaali, joka nostaisi Suomen uskottavuutta kestävän metsätalouden kehittäjänä.

Keskustelussa todettiin myös se, että metsäsertifioinnissa edellytetään puiden geenimuuntelusta pidättäytymistä.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) lupasi lähetystölle, että vielä ensi viikolla, ennen eduskunnan lomien alkamista asia otetaan Maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyyn ja järjestetään asiantuntijakuuleminen.

Myös ympäristökeskus järjestää geenimuuntelun ekologisista riskeistä asiantuntijaseminaarin.

Lähetystö totesi, että riskikokeiden keskeyttäminen on syytä tehdä mahdollisimman nopeasti ja kansanedustajat haastettiin mukaan allekirjoittamaan internet-adressi.
- Jos löytyisi 101 kansanedustajaa vaatimuksen taakse, geenitekniikan lautakunnan voisi edellyttää ryhtyvän välittömiin toimiin, kiteytti lähetystön toiveen adressin ensimmäinen allekirjoittaja Ossi Kakko.

Ensimmäisenä poliitikkona geenipuuadressin on allekirjoittanut europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Lisätietoja ja adressi löytyvät osoitteista:
www.bioturva.org/metsa ja www.saunalahti.fi/ekometsa