Bioturvayhdistys huolissaan biopiratismista:
Tutkimuspyyntö puutarhakasvien
geenimuuntelusta
Tiedote
27.7.2000
In English
Kansalaisten Bioturvayhdistys vaatii puutarhakasvien ja luonnonmarjojen geenimuuntelukokeiden keskeyttämistä ja puolueettoman selonteon tekemistä tähän mennessä tehdyistä tutkimuksista ja panostuksista, tuloksista ja tutkimusten aiheuttamista riskeistä. Tutkimuspyyntö on osoitettu Geenitekniikan lautakunnalle, joka on ylin geenitekniikkaa valvova viranomainen Suomessa.

- Tämänhetkisten tietojemme valossa emme voi olla luottavaisella mielellä sen suhteen, mitä eri laitosten tutkimustoiminnassa tapahtuu, sanoo Ossi Kakko, joka on Bioturvayhdistyksen Pohjois-Savon aluevastaava.

Suomen suurin lakka - sammutetuin lyhdyin geenimuunteluun?

Biopiratismi, geenirosvous (biopiracy) on käsitteenä tullut tutuksi viime vuosina, kun monissa kehitysmaissa on noustu puolustamaan omia paikallisia geenivarantoja bioteknologiayhtiöiden ja tutkimuslaitosten geenimetsästäjiltä. Mutta myös Pohjoisessa on arvokasta geneettistä pääomaa ja ajankohtainen kuuma kysymys onkin se, kenelle kuuluvat geenivarannot eri maissa.

Kansalaisten Bioturvayhdistys järjestää kansainvälisen Ekotopia-ympäristötapaamisen yhteydessä (kts. www.kulma.net/ekotopia) Turussa 8.8. keskustelutapaamisen tästä aiheesta. Yhtenä aiheena keskustelussa on Kuopion yliopiston Northberry-hanke, jossa etsitään Suomen suurinta lakkaa.

- Kyseessä on hanke, jossa tutkijat kokoavat geenipankkia siirtogeenisten lakkojen kehittämiseksi. Rehellistä olisi ollut kertoa tämä myös niille marjanpoimijoille, joiden toivotaan luovuttavan lakkansa geenitutkijoille, arvostelee menettelytapaa Ossi Kakko, lakan ja mesimarjan ystävä Pohjois-Savosta.

- Ihmettelemme myös miksi tällainen tutkimustyö on edes aloitettu ja miksi siihen on sijoitettu miljoonia markkoja, sillä on hyvin tiedossa, etteivät markkinat tule hyväksymään siirtogeenisiä tuotteita.

- Pahin mahdollinen uhkakuva suomalaiselle luonnonmarjatuotannolle on se, että muuntogeeninen aines leviää luonnonkantoihin ja emme pysty takaamaan kuluttajille marjatuotteiden puhtautta muuntogeenisestä perimästä.

Lisätietoja: Ossi Kakko (017) 717 560
bioturva@bioturva.org

Lisätietoja Northberry-hankkeesta: www.uku.fi/northberry
Sivun aiempi versio heinäkuulta 2000: northberry.htm

Kampanjajuliste: Suomen suurin lakka - geenimuunteluun? Ei kiitos!