Kuluttajaliiton pääsihteeri
Sinikka Turunen
Haastattelu
4.10.2003

Geenimuunneltu ruoka ja pakkausmerkinnät

1 a) Mitä geenimuunneltuja ainesosia sisältäviä tuotteita suomalaiskauppojen hyllyillä voi löytyä tällä hetkellä?

Vastaus: Elintarvikeviraston valvontaprojektissa löytyi viime vuonna kolme kotimaista lihavalmistetta, jotka sisälsivät GM-soijaa yli yhden prosentin verran eikä sitä ollut ilmoitettu, kuten olisi kuulunut. Lisäksi löytyi yksi luomusoijajauho, jossa oli pieni määrä GM-soijaa. Alle 1 %:n GM-ainesta on löytynyt muun muassa lihavalmisteista, erityisvalmisteista ja soijamaidosta.

b) Entä lähivuosina?

Vastaus: Arvailu ei ole paras lajini.

2 a) Ovatko kaikki kaupoissa myynnissä olevat gm-ainesosia sisältävät tuotteet merkittyjä?

Vastaus: Eivät ole, koska laki edellyttää yli yhden prosentin pitoisuutta ilmoittamiseen.

b) Jos kyllä, niin millainen merkinnän tulee olla?
-

3 a) Voiko maassamme jossakin muodossa (esim. ravintolaruokana) olla tarjolla gm-ainesosia sisältävää ravintoa myös merkitsemättä?

Vastaus: Se on mahdollista. Pakkausmerkintäsäädökset eivät koske ravintolaruokia.

b) Jos kyllä niin, missä muodossa / -muodoissa?

Vastaus: En osaa rajata tätä aluetta.

4) Mikä tai mitkä asiat ovat Kuluttajaliiton näkökulmasta kaikkein ongelmallisimpia geeniteknisesti muunnellun ravinnon markkinoiden vapautuessa?

Vastaus: Ongelma on, jos valmistajat eivät tiedä tuotteidensa raaka-aineita eivätkä hallitse tilannetta. Valmistajilla tulee olla omavalvontaa varten selvitys raaka-aineiden alkuperästä. Myös viranomaisvalvonnan on oltava kunnossa.
Kuluttajien tiedon taso on kolmas tärkeä seikka, josta tulee huolehtia. Kuluttajilla tulee olla hyvät tiedot päätöstensä perustaksi.

5) Mitä käytännön toimia organisaationne on tehnyt tiedottaakseen kansalaisille ym. asioista?

Vastaus: Aihetta on käsitelty lukuisissa seminaareissa ja kuluttajatilaisuuksissa, siitä on kirjoitettu, otettu kantaa ja julkaistu valistusaineistoa. Kuluttajia on opastettu, miten välttää geenimuunneltuja elintarvikkeita, jos niin haluavat.

6) Miten aiotte tulevaisuudessa toimia kuluttajan valinnanvapauden varmistamiseksi?

Vastaus: Yhteiskunnallisella vaikuttamisella, tiedottamisella ja opastamisella.

Lisätieto: Kuluttajaliiton kotisivulla vastataan kysymykseen: "Mitä geenitekniikalla muutettuja elintarvikkeita on kaupassa?" seuraavasti:
Suomessa kaupan hyllyillä voi olla geenitekniikalla tuotetusta maissista tai soijasta valmistettuja elintarvikkeita. Myös GM-rapsi on hyväksytty EU:ssa ja siitä valmistettua öljyä voi olla kaupan. GM-mikrobien tuottamia entsyymejä voidaan käyttää elintarviketeollisuudessa. Esimerkiksi juuston valmistuksessa voidaan käyttää juuston juoksutukseen GM-kymosiinia. Geenitekniikan käytöstä on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Merkintä tehdään ainesosaluetteloon GM-ainesosan kohdalle, esimerkiksi soijarouhe (valmistettu geenitekniikalla muunnetusta soijasta). Merkintää ei kuitenkaan tehdä esimerkiksi GM-rapsista valmistettuun öljyyn, jos öljy ei sisällä jälkiä muuntelusta. Muuntelu näkyy valkuaisaineessa, mutta ei puhtaassa rasvassa.

Haastatteli: Asko Ali-Marttila