Gm-vapaat vyöhykkeet Suomessa: miksi ja miten?
Seminaari Helsingissä su 4.4.
30.3.2004
- Saa vapaasti levittää -
Mikä on gm-vapaa vyöhyke ja miksi Suomessa tarvittaisiin sellaisia? Kenen etua gm-vapaa Suomi palvelisi? Mitä on esteinä sen perustamiselle? Kuinka voisin itse osallistua?

Euroopassa on jo ainakin 13 eri autonomista aluetta tai valtiota, jotka ovat demokraattisesti julistautuneet gm-vapaiksi. Näiden lisäksi on useita paikallisten valtuustojen tai yhteisöjen, kuten kirkkojen, päätöksiä pysyä gm-vapaina.

Suomi on vielä lähes vapaa muuntogeenisistä organismeista. Täällä on kaksi kenttäkoetta ja tutkimusta laboratoriossa, mutta ei lainkaan kaupallista gm-kasvien viljelyä tai gm-eläimiä. Juuri nyt on erittäin hyvä mahdollisuus julistautua gm-vapaaksi.

Avoin seminaari Suomen sosiaalifoorumin yhteydessä Helsingissä (Helsinginkatu 26) sunnuntaina 4.4. klo 10-12. Järjestää Kansalaisten Bioturvayhdistys ry.

Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja ottamaan kantaa!

Aiheesta alustavat lyhyesti: agrologi ja Bioturvayhdistyksen puheenjohtaja Hannes Tuohiniitty, luomuviljelijä Aulis Lassila, Suomen elintarviketyöläisten liitosta Erkki Moilanen sekä Europarlamenttiehdokas ja puutarhayrittäjä Janne Länsipuro.

Alustusten jälkeen on reilusti aikaa vapaalle keskustelulle ja paikallisen toiminnan ideoinnille. Kantaa voit ottaa myös sanoitta; riittää kun kerrot sen kehollasi.

Alustukset

Hannes Tuohiniitty tuo esille esimerkkejä eri puolilta maailmaa gm-vapaiden alueiden perustamisesta ja kertoo minkälainen kehitys EU-alueella on sekä miten lainsäädäntö suhtautuu gm-vapaisiin vyöhykkeisiin.

Aulis Lassila kertoo siitä, miten gm-tuotanto on aiheuttanut vaikeuksia luomuviljelijöille eri puolilla maailmaa ja kuinka gm-tuotannon aloittaminen Suomessa vaikuttaisi hänen tilaansa.

Erkki Moilanen kertoo SEL:n kannan gm-vapaaseen kampanjaan ja kuinka liiton lähiruokakampanja liittyy aiheeseen.

Janne Länsipuro esittää kuinka gm-vapaita alueita kannattaisi alkaa edistää poliittisessa päätöksenteossa ruohonjuuritasolta aina Europarlamenttiin asti.

Gm-vapaa Suomi -kampanjan käynnistys

Suomessa parikymmentä järjestöä ovat aloittamassa gm-vapaa Suomi -kampanjan keskustelujen vauhdittamiseksi ja päätöksentekoon vaikuttamiseksi. Seminaari toimii myös tämän kampanjan aloitustilaisuutena ja paikkana, missä eri puolilta maata kotoisin olevat ihmiset voivat löytää toisensa.

Ks. lisää www.sosiaalifoorumi.fi ja www.bioturva.org
Tiedustelut: 044-3452111 ja bioturva@bioturva.org